Több ezren tekintették meg Budapest legnagyobb robotversenyét!

Két fiatal magyar robotprogramozó-csapat is továbbjutott az FLL regionális selejtezőjébe, ahol a térség legjobb ifjúsági robotfejlesztőivel mérhetik össze tudásukat. A HelloWorld robotcsatáját több ezer ember tekintette meg a helyszínen.

Több ezren tekintették meg Budapest legnagyobb robotversenyét!

Világszerte 88 ország több mint 32 ezer csapatának 255 ezer versenyzője vesz részt a legnagyobb ifjúsági robotverseny, a First Lego League (azaz FLL) a küzdelmeiben, globálisan több mint ezer regionális selejtezőből kiválasztva azt a 108 csapatot, amelyek áprilisban St. Louisban küzdhetnek majd meg az FLL bajnoka címért.

A résztvevő gyermekek igazi példaképnek számítanak a korcsoportjukban, hiszen 9-16 évesen nem csupán a mérnöki tudásokat kell tökélyre fejleszteniük a robotok összeállítása során, de programozási képességeiket is ki kell aknázniuk. A selejtezőkön ugyanis csak a legjobb, legkönnyebben adaptálható algoritmusokkal lehet győzedelmeskedni, ráadásul a csapattagoknak a hatékony együttműködést is ki kell fejleszteniük, és prezentációs képességeikre is szükségük van, hogy ötleteiket át tudják adni másoknak. Mindegyik részfeladat fontos, a versenyek végeredményébe egyenlő módon számít bele a csapatmunka, a prezentáció/kutatás, a robotdizájn és a robotverseny pontszáma.

Magyarországon 61 csapatból mindössze nyolc juthat tovább a regionális döntőbe - amelynek idén egy magyar város, Debrecen ad otthont -, ahol cseh, lengyel, szlovák és más nemzetközi csapatokkal kell majd megküzdeniük a regensburgi közép-európai döntőbe jutásért. A legtöbb csapat részvételével Budapesten zajló magyarországi selejtezőből múlt hét végén a Sapkalapka és a TövisCsapat csapata jutott tovább, akik egy lépéssel közelebb kerültek a világhírnévhez. A PlayIT-en tartott verseny igazi mérföldkőnek számított, hiszen Magyarországon elsőként jelent meg egy nemzetközi robotverseny selejtezője egy tömegrendezvényen, így a legjobb ifi robotprogramozók küzdelmeit az eddigi pár száz ember helyett több ezer ember láthatta, köztük olyan tizenéves fiatalok is, akik a következő FLL robotverseny évad potenciális versenyzői lehetnek.

A csapatoknak idén az emberek és állatok harmonikus együttélésére kellett megoldást találniuk, mind a robotverseny, mind a prezentáció és kutatás során. Az Animal Allies versenyszezonban olyan megoldásokat kellett javasolniuk, amelyek segítségével ember és állat szövetségesként képes egymást erősíteni. A felkészülés alatt elképesztő eredmények születtek, hiszen volt olyan csapat, amelyik kész és publikált mobiltelefon-applikációval érkezett a versenyre, míg egy másik egy újpesti iskolában megvalósított egy olyan állati jó tematikus hetet, amikor az iskola minden diákja állatokkal kapcsolatos feladatokat oldott meg az iskolai órákon.

Lépjen kapcsolatba velünk

Kapcsolat

Project029 Magyarország Szolgáltató Kft.
Cim: 1132 Budapest, Visegrádi utca 31.
Tel: (+36 1) 577-4301
E-mail: info@project029.hu

Ügyfélszolgálat

Sajtókapcsolat

  • Kérjük partnereinket, hogy sajtóközleményeiket a következő e-mail címre küldjék: sajto@project029.hu